19 de febrer del 2017

FEIM BÀSQUET 4t, 5è I 6è


El basquetbol, popularment conegut com a bàsquet, és un esport practicat entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu d'aconseguir més punts que l'adversari, tot respectant les regles del joc.
El bàsquet va néixer als Estats Units l'any 1891, inventat per James Naismith, professor d'educació física de la YMCA Training School de Springfield (Massachusetts) a qui es va encarregar la invenció d'un esport que es jugués a una pista coberta, ja que els hiverns a aquella zona dificultaven qualsevol activitat a l'exterior. No obstant això, alguns historiadors atribueixen a la tribu maia l'origen del bàsquet, ja que practicaven un esport similar, el tlachtli. Durant el segle XX el bàsquet es va difondre per tot el món gràcies a la creació de la Federació Internacional de Bàsquet el 1932, i és esport olímpic des dels Jocs Olímpics d'estiu de 1936, celebrats a Berlín. Fou durant la Primera Guerra Mundial, amb l'arribada de soldats americans, que practicaven molt aquest esport, quan el bàsquet començà a popularitzar-se per tota Europa.
MARC DE JOC:
  • Durada: El temps del partit es divideix en quatre períodes de 10 minuts cadascun a l'àmbit del bàsquet FIBA, en quatre quarts de 12 minuts a l'NBA i en dues parts de 20 minuts a la NCAA.
  • Equips:
    • Jugadors: 5 jugadors.
    • Suplents: Fins a 7 jugadors.
    • Entrenadors: Hi acostuma a haver dos entrenadors.

NORMES:

Els 5 principis, segons James Naismith són:
  1. La pilota ha de ser lleugera i s'ha de controlar amb les mans.
  2. Cal botar la pilota per a poder desplaçar-se.
  3. No ha d'haver-hi contacte personal.
  4. S'assoleixen punts en introduir la pilota en una cistella col·locada horitzontalment i elevada.
  5. No hi ha restriccions de possessió a un jugador.
SI VOLEU APROFUNDIR MÉS EN LES NORMES, TÈCNIQUES I TÀCTIQUES FEIS CLIC EN LA PARAULA "INFORMACIÓ".
ARA PRACTICA AMB AQUESTA SOPA DE LLETRES ALGUNS CONCEPTES BÀSICS.

1 comentari: